Kaputelefonok: a régi és az új dilemmája

Milyen kaputelefonok illenek a panel épületekbe? Maradjunk a hagyományos készülékeknél vagy megéri lecserélni azokat valami modernebbre?

Mindenki ismeri a több évtizede épült panel tömbházakat. Mind egyformák, több emelet magasan rejtenek magukba több tucatnyi lakást. Ezekben az épületekben nem igazán változott semmi, évek, évtizedek óta ugyanazokat a nyílászárókat, burkolatokat vagy éppen kaputelefont használják. A vastag betonfalak makacsul kitartanak és útját állják a fejlődésnek. Mégis tapasztalható változás, mert egyre több lakás tulajdonos szán arra időt és pénzt, hogy korszerűsítse és felújíttassa a panel lakását.

A kaputelefonok helyére is kerülhet új készülék

A régi panel épületek kaphatnak energiatakarékos hőszigetelést, új nyílászárókat és sokoldalúbb kommunikációs rendszert is. A régi kaputelefonok audio készülékek, még ma is sok panelben ilyenek segítségével lehet felcsengetni a kiválasztott lakásba. A sípoló hangot hallva, odafent a lakó felveszi a fehér lakáskészülék kagylóját és beleszól, hogy megkérdezze, ki az, aki érkezett.

Hogyan nézne ki ez az évek óta megszokott beszélgetés ma, egy új típusú készüléket használva? Az érkező látogató ugyanúgy megnyomná odalent, a bejárati ajtó mellett felszerelt panelen a kiválasztott lakáshoz tartozó gombokat. A lakó viszont nem kell, hogy telefonkagylót ragadjon. Elegendő, ha megnyomja a megfelelő gombot a lakáskészüléken és a képernyőn máris megjelenik a bejárati panelbe szerelt kamera képe, ami az érkezőt és a panel környezetét is meg tudja mutatni.

A lakáskészülék képet és hangot is tud adni, ennek köszönhetően video beszélgetést is lehet folytatni a kaputelefonon keresztül. Ami addig hiányzott, az a video kaputelefonokkal már jelen van és teljessé teszi a felhasználók között a kommunikációt. Ha a lakásokat és az épületet is fel lehet újítani, miért ne lehetne a régi kaputelefonokat is? 

Érdemes beruházni egy ilyen korszerűsítésre, amennyiben a kivitelezésnek nincsen gyakorlati akadálya, mert a lakóközösség csak jól jár vele.

telemontazs.hu